1. Táborový tím pre tábory 2024 – Sečovce

1. Táborový tím pre tábory 2024 – Sečovce

V novom školskom roku 2023/2024 znovu s vedúcimi a pomocnými vedúcimi nezaháľame v prípravách na naše letné biblické tábory.

Stretli sme sa na prvom táborovom tíme 11. novembra 2023, t. j. v sobotu, v Carmel kaviarni v Sečovciach, aby sme začali s prípravami na tábory v roku 2024. Myslíte, že to je skoro? Vôbec nie.

V kaviarni sa zoskupilo 20 dobrovoľníkov, ktorí rok čo rok pomáhajú s letnými biblickými tábormi na chate Borda v oblasti Košický Klečenov.

Tentokrát sme rozoberali prvých päť veršov z knihy Rút. Pohybovali sme sa v Betleheme a na moábskych stráňach. Premýšľali sme o tom, či vie človek a Boh odpustiť, ak by sme urobili nejaké hriechy. Samozrejme, nejestvuje človek bez hriechu, ale vie človek inému odpustiť tak jednoducho? Nie každý človek to dokáže, ale Boh to vie. Manželia Elímelech a Noémi zohrávajú v tomto príbehu hlavnú úlohu spolu s ich synmi Machlónom a Kiljónom, ktorí sa oženia s cudzinkami, ktoré sa volali Orpa a Rút, následne zomiera Noémin manžel a neskôr aj obaja synovia. V srdci Noémi panuje strata a smútok. Muž bol zodpovedný za rodinu, preto bola aj jeho chyba, že dovolil synom vziať si cudzinky. Muž velil, rozhodoval. Preto keď Elímelech zomrel, Boh otvoril dvere a velil prostredníctvom ženy – Noémi.

V Biblii máme mnoho mien, miest, ktorým možno nerozumieme. Práve preto sme si aj v týchto piatich veršoch rozobrali význam všetkých mien a miest, ktoré sa tu nachádzajú a nie je ich málo. Noémi znamená radostná a ľúbezná, Elímelech zase Boží kráľ.

Zaujímavé. Viete aj vy, čo znamená Vaše meno?

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *